Sportfysiotherapie

Fysiotherapie bij blessures en sportgerelateerde klachten

Sportfysiotherapie is er op gericht om uw (sportgerelateerde) klachten te behandelen, zodat u uw sport weer tot op hoog niveau kan beoefenen of weer recreatief pijnvrij kan genieten en bewegen. Waar nodig maken de therapeuten gebruik van echografie om eventueel letsel op te sporen en te diagnosticeren. Samen met u stellen we een behandelplan op dat past bij uw persoonlijke doelen.

Vaak kunt gewoon blijven bewegen en de lichaamsdelen trainen of versterken die niet geblesseerd zijn. Dit kan ook onder begeleiding van een (sport)fysiotherapeut in een eigen oefenzaal of in het sportcentrum waar de locatie van FysioHolland gevestigd is. Mocht het nodig zijn, voorzien we u van medical taping.

Knieblessure

Knieblessures zijn de meest voorkomende sportblessures. Heeft u pijn aan uw knie of kunt u uw knie niet meer (zonder pijn of stijfheid) strekken? Dan kan de sportfysiotherapeut u helpen. 

Symptomen bij een blessure aan de knie of een gescheurde voorste kruisband

  • Soms een knappend geluid of gevoel wanneer het gebeurt
  • De knie wordt snel dik of zwelt snel op
  • De knie kan niet meer goed worden gestrekt
  • Belasting, gewicht of staan op de knie doet pijn en kan (bijna) niet
  • Door de knie zakken
  • De knie voelt instabiel aan

Fysiotherapie bij pijn of blessure aan de knie

Met fysiotherapie zorg u ervoor dat u in eerste instantie de dagelijkse bewegingen weer pijnloos kunt uitvoeren. Met fysiotherapie heeft u specialistische en doelgerichte ondersteuning om weer op uw oude niveau te kunnen functioneren of sporten. De behandelingen zijn gericht op het verbeteren van de spierkracht, bewegingsvrijheid en stabiliteit van het kniegewricht.

Wanneer uw kruisband is gescheurd, zal u contact hebben met het ziekenhuis om deze operatief te herstellen. Daarna volgt er revalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Hoe ontstaat letsel aan de voorste kruisband?

Het scheuren van de kruisband is een vorm van acuut letsel: het ontstaat door een abrupte kniebeweging die de kruisband niet kan dragen en gebeurt in de meeste gevallen bij het sporten. Denk daarbij aan vallen terwijl de voet blijft vaststaan, zoals bij skiën of bij een tackle tijdens voetbal. Maar het kan ook gebeuren wanneer u zich verstapt, uitglijdt of bij een landig waarbij de knie niet goed meebeweegt.

Ook niet-sportgerelateerde fysiotherapie

Naast een doelgerichte behandeling kunnen sportfysiotherapeuten van FysioHolland u ook een goed advies geven bij andere bewegingsklachten, ook als deze niet sportgerelateerd zijn. Al onze fysiotherapeuten kunnen u namelijk naast hun eigen specialisaties ook het complete aanbod van fysiotherapie bieden. Denkt u hierbij aan bijvoorbeeld het opbouwen van kracht en conditie of specifieke begeleiding bij arbeidsgerelateerde zorg of chronische aandoeningen als astma, COPD of diabetes.

Afspraak maken?

Onze sportfysiotherapeuten houden vaak een gratis inloopspreekuur in een sportschool. Neem contact op met één van de praktijken om na te vragen of en waar er een inloopspreekuur wordt gehouden. U hoeft geen lid te zijn van de sportschool of sportclub om hier gebruik van te maken. Een verwijzing van uw huisarts is ook niet nodig. Dus loop gerust eens bij ons binnen!