Schouderpijn door frozen shoulder

Je bent hier:

Schouderpijn door frozen shoulder

Per jaar heeft ruim twintig procent van de Nederlandse bevolking last van schouderpijn. Vrouwen tussen de veertig en zeventig jaar hebben het meeste last van deze aandoening. Na rugpijn en nekpijn is schouderpijn de meest voorkomende lichamelijke klacht. Bij 2- tot 5% van de Nederlandse bevolking komt een frozen shoulder voor. Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk een bevroren schouder.

De schouder bestaat uit drie delen, namelijk:

  • Het schouderblad;
  • De bovenarm; en
  • Het sleutelbeen

Deze vorm van schouderpijn ontstaat doordat het gewrichtskapsel dik en verschrompeld is, wat ervoor zorgt dat de schouder stijf en pijnlijk aanvoelt. Kortom: Er zit een ontsteking in het gewricht. Deze vorm van schouderpijn begint met geleidelijke schouderpijn, maar kan ook binnen enkele dagen ontstaan. Heb jij naast de schouderpijn ook last van stijfheid en kan jij jouw schouder maar beperkt bewegen? Dan kunnen deze klachten wijzen op een frozen shoulder. Maak een afspraak bij één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten.

Er zijn natuurlijk een aantal symptomen waarbij jij kunt inschatten of jij wellicht last hebt van een frozen shoulder:

  • Zeurende, drukkende pijn;
  • Problemen met bewegen;
  • Beperkte bewegingsmogelijkheden; en
  • Een stijf gevoel in de schouder;
app op mobiel icon - fysioholland

Tips of
huiswerkoefeningen
voor Schouderpijn door frozen shoulder

App Store logo icon - fysioholland

Oorzaken van een frozen shoulder

De oorzaak van een frozen shoulder is niet altijd bekend. Natuurlijk zijn er wel een aantal factoren die de kans op deze vorm van schouderpijn vergroten:

  • Diabetespatiënten een verhoogd risico hebben op deze vorm van schouderpijn;
  • Ziekte van Parkinson;
  • Sommige vormen van hart- en vaatziekten; en
  • Borstkankerbehandelingen

Maar jij kunt ook schouderpijn krijgen door een ongeluk, na een beroerte, als reactie op een pees- of slijmbeursontsteking of een schouderblessure. Bij een frozen shoulder ontstaat er een soort ontsteking en deze ontsteking veroorzaakt verklevingen in het kapsel waardoor de bewegingsmogelijkheden worden beperkt. Meestal gaan de schouderklachten na één tot twee jaar vanzelf weer over, maar soms kan dit ook langer duren.

Klachten door frozen shoulder

Bij een frozen shoulder ontstaan jouw klachten doordat de bewegingsruimte wordt beperkt door een verkort gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel is steunend en zorgt ervoor dat de schouder niet uit de kom raakt. Het is belangrijk om jouw schouder wel lichtelijk in beweging te houden, zonder deze te zwaar te belasten. Jij bent door de schouderpijn misschien geneigd om beweging te vermijden, maar dit zal ervoor zorgen dat de schouder nog meer verstijft. De pijn van de frozen shoulder kan je opdelen in drie verschillende fases:

  • Fase 1, de verstijvende fase, hier beginnen de eerste symptomen en worden de pijnklachten ontdekt. Deze fase duurt tussen de zes weken en negen maanden, waarbij jij vooral ’s nachts hevige pijnen zult ervaren en ook zal jouw stijfheid toenemen, waardoor de bewegelijkheid afneemt.
  • Fase 2, de bevroren fase, de schouder is in deze fase erg stijf en bewegen lukt nauwelijks. Gelukkig zal de pijn iets afnemen en deze periode duurt tussen de vier en negen maanden.
  • Fase 3, de ontdooifase, In deze fase nemen zowel de pijn als de stijfheid af en neemt de bewegelijkheid weer toe. Deze eindfase van jouw schouderklachten duurt tussen de vijf maanden en twee jaar.

Behandeling schouderpijn door frozen shoulder

In de eerste fase is het belangrijk om jouw schouder toch in beweging te houden, maar het is belangrijk dat jij geen pijn hebt tijdens het bewegen. In het einde van fase 2 en het begin van fase 3 is het goed om het bewegen weer op te pakken, maar wel stap voor stap en het via deze weg langzaam uit te breiden. De therapeut zal jou helpen om jouw spierkracht weer op te bouwen en de bewegingen goed uit te voeren. De orthopedisch chirurg kan jou ook een injectie geven met verdovend middel en een ontstekingsremmer. Dit vermindert de schouderpijn. De fysiotherapeut kan het verkorte schouderkapsel weer voorzichtig mobiliseren. Jij mag de arm niet maximaal naar voren optillen, omdat jij daarmee de slijmbeurs irriteert. Dit kan een slijmbeursontsteking tot gevolg hebben.

"Eindelijk iemand die niet alleen helpt de schouderpijn te verminderen, maar ook nog eens met me meedenkt over mijn zorgverzekering en rustig nog een keer iets uitlegt als ik het niet begrijp."

Elly, 45 jaar

Waar kan jij terecht ?

Zoek hier een praktijk bij jou in de buurt en maak een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten.

Vind jouw dichtstbijzijnde locatie

Kaart Nederland met fysioholland vestigingen

Maak een fysiotherapie afspraak bij een locatie in de buurt

FysioHolland heeft fysiotherapiepraktijken verspreid over heel Nederland. Door te klikken op de locatie in het kaartje of in de A-Z index, Kun jij rechtstreeks een afspraak inplannen bij de locatie naar keuze.