Schouderpijn door artrose

Je bent hier:

Schouderpijn door artrose

Gewrichtsslijtage of artrose zorgt vaak voor stijve en minder soepele gewrichten. Om verdere slijtage tegen te gaan en pijn te verminderen is het belangrijk om in beweging te blijven. Heeft u een stijve schouder? Heeft u pijn in uw schouder en wordt dit erger bij bewegen? Dan kan het zijn dat u artrose heeft in uw schoudergewricht, ook wel omartrose genoemd. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen u daarbij begeleiden met gerichte oefeningen en trainingen. Samen met de fysiotherapeut stelt u doelen op, uiteraard afgestemd op uw persoonlijke situatie en eventuele grenzen of beperkingen.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips of
huiswerkoefeningen
voor Schouderpijn door artrose

App Store logo icon - fysioholland

Wat is artrose?

Artrose is een reumatische aandoening. Bij artrose slijt het kraakbeen op het einde van de botten. Wanneer de kraakbeenlaag dunner wordt of verdwijnt, bewegen de botuiteinden in een gewricht niet meer soepel langs en over elkaar met schouderpijn tot gevolg. Beschadigd kraakbeen herstelt nauwelijks. Er kan een zwelling ontstaan door vochtophoping in het gewricht en de omliggende weefsels. Zowel de schouderpijn als de zwelling maken bewegen moeilijk. Ook kan artrose een krakend geluid geven bij beweging. Artrose leidt ook tot functievermindering, schouderpijn bij het slapen en de schouderpijn kan uitstralen naar de nek, arm of hand.

Oorzaak schouderpijn door artrose

De oorzaak van het slijten van de kraakbeenlaag is nog onbekend. Een ontstekingsreactie van het gewricht (artritis) kan het kraakbeen aantasten. De kraakbeenlaag wordt dunner of verdwijnt, waardoor artrose ontstaat. Het kraakbeen kan ook direct beschadigen door een breuk of ander letsel, of door langdurige overbelasting. Dit kan jaren na de eerdere aandoening ontstaan. Wilt u uw schouderpijn verminderen? Maak een afspraak bij één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Samen zorgen we ervoor dat uw pijnklachten verminderen.

Behandeling schouderpijn door artrose

Slijtage van kraakbeen is niet terug te draaien. Wel is het mogelijk om het kraakbeen zo gezond mogelijk te houden door regelmatig te bewegen. Door beweging worden afvalstoffen in het kraakbeen afgevoerd en voedingsstoffen opgenomen. Na een intakegesprek stelt de fysiotherapeut een behandelplan op, gericht op uw persoonlijke situatie en doelen. De fysiotherapeut geeft beweegadvies en oefeningen op maat geven die uw klachten kunnen beïnvloeden. Aanvullend zelf thuis trainen? Met de FysioHolland App wordt face-to-face fysiotherapie gecombineerd met de App. Hier kunt u huiswerkoefeningen terugkijken en uw vorderingen bijhouden. Daarnaast ontvangt u herinneringen van uw afspraken en als het weer tijd is voor uw oefeningen.

“Ik kwam hier voor mijn dochter, die wat te zwaar was. Maar inmiddels train ik hier zelf ook, net als mijn schoonmoeder, zus én buurvrouw”

Emina Sahin, Amsterdam Oost

waar kunt u terecht?

Neem contact op met onze fysiotherapeuten. Zoek hier een praktijk bij u in de buurt.

Vind uw dichtstbijzijnde locatie

Kaart Nederland met fysioholland vestigingen

Maak een afspraak