Revalideren na een knieprothese of heupprothese

Energ-IQ: fysiotherapie na een knie- of heupprothese

De laatste jaren is het aantal mensen dat een Totale Knie Prothese (TKP) of een Totale Heup Prothese (THP) heeft gekregen fors gestegen. Om aan de toenemende vraag naar deze gewrichtsvervangende operaties te kunnen voldoen zijn de ziekenhuizen genoodzaakt om de opnameduur in het ziekenhuis te verkorten. Door middel van snelle revalidatieprotocollen gaan veel patiĆ«nten al binnen 4 tot 5 dagen na de operatie weer naar huis. 

Meestal is deze opnameduur lang genoeg en ondervindt u geen problemen bij het terugkeren naar de thuissituatie. Bent u nog niet voldoende hersteld en heeft u nog medische zorg nodig? Dan kunt u verder revalideren in een verpleeghuis.

Toch blijkt uit de praktijk dat hierbij een groep patiƫnten over het hoofd wordt gezien. Namelijk degenen die niet in aanmerking komen voor opname in een verpleeghuis, maar ook niet in staat zijn om zelfstandig te functioneren in hun thuissituatie. Als dat het geval is, komt u in aanmerking voor deelname aan het behandelprogramma 'Energ-IQ'.

Wat houdt Energ-IQ in?

Energ-IQ is een negendaags behandelprogramma voor mensen die een TKP- of THP-operatie hebben ondergaan. Het programma is opgesteld in samenwerking met de orthopedische chirurgen en fysiotherapeuten van het Medisch Spectrum Twente en sluit dan ook precies aan op het post-operatieve programma van de afdeling orthopedie van het Medisch Spectrum Twente.

Na ontslag uit het MST gaat u rechtstreeks naar het Sandton Resort Bad Boekelo en verblijft u twee weken in de speciaal aangepaste appartementen op de begane grond van het hotel.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Het behandelprogramma wordt geleid door fysiotherapeuten van FysioHolland Twente in samenwerking met de orthopedische chirurgen van het MST. Het behandelprogramma bestaat uit dagelijkse groepstherapie en individuele oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het oefenprogramma bestaat uit diverse onderdelen, namelijk spierkrachtoefeningen, beweeglijkheidsoefeningen, looptraining, valtraining, oefenen van transfers, buiten lopen en bewegen in het water. Daarnaast is er ruim aandacht voor individuele doelen.

Wat is het resultaat van Energ-IQ?

Door het intensieve oefenprogramma bent u na twee weken weer in staat zelfstandig en veilig terug te keren naar uw thuissituatie. De effectiviteit van het herstelprogramma wordt wetenschappelijk onderzocht. Voor en na de operatie deelt u meerdere keren mee aan fysieke testen en vragenlijsten over uw gezondheidstoestand. Zo kunnen we de effectiviteit van het programma bepalen.

Energ-IQ wordt aangeboden bij FysioHolland Twente.