11 juli 2018

Heerlijk die zon, maar welke risico's brengt hij met zich mee?

Met het mooie weer van de afgelopen tijd heeft u vast ook wel even van het zonnetje genoten. Hoogstwaarschijnlijk laat hij zich de komende dagen ook nog regelmatig zien. Heerlijk, maar de zon brengt ook risico's met zich mee.

Een belangrijke oorzaak van huidkanker is de zon. Toch hebben we de zon juist ook nodig voor het aanmaken van vitamine D. Vitamine D zorgt er onder andere voor dat wij calcium uit ons voedsel op kunnen nemen en onze botten sterker worden. Uit onderzoek blijkt ook dat vitamine D juist het risico op huidkanker verkleint (Reitrath J, 2014). 

Risico 

In sommige gevallen heeft u een verhoogd risico op huidkanker. Bijvoorbeeld als u een licht huidtype heeft (type 1 of 2), wanneer u meer dan 50 moedervlekken heeft en/of als u ouder dan 50 jaar bent. Met sommige medicijnen moet u extra oppassen met blootstelling aan de zon. Als dit het geval is, staat dit altijd op de bijsluiter. Ook met roken en alcohol drinken is er een verband gevonden bij het ontwikkelen van huidkanker.

Hoe herkent u huidkanker?

Veranderingen op de huid zoals een ruw plekje dat niet weggaat of een wondje dat niet geneest kan een aanwijzing van huidkanker zijn. Ook bij een verandering van een moedervlek in kleur, grootte of vorm (regelmatigheid), of een moedervlek die gaat bloeden of jeuken moet u alert zijn. Het is daarom belangrijk dat u uw huid regelmatig controleert en veranderingen herkent. Als u sommige plekken niet zelf kunt zien, vraag dan iemand anders dit te doen. Twijfelt u? Laat het voor de zekerheid controleren door een deskundige. Dit kan een huisarts, huidtherapeut of specialist (dermatoloog) zijn.

Verantwoord zonnen

Goed insmeren is natuurlijk heel belangrijk. Smeer u na het zwemmen altijd direct weer in zodra u uit het water komt. Let extra op gevoelige delen zoals uw neus, oren en lippen. Naast goed insmeren is het ook belangrijk om ons lichaam vanuit binnenuit goed te beschermen, het eten van voldoende groente en fruit is bijvoorbeeld heel belangrijk. Vermijd de zon wanneer deze op zijn sterkst is, dit is tussen 12.00 en 15.00 uur. Let ook extra op wanneer u zich op bijvoorbeeld het water bevindt, de zon weerkaatst dan via het water en de kans dat u verbrand is dan dus groter. 

Meer informatie? 

Wilt u meer weten? Neem gerust contact op met één van onze gespecialiseerde oncologie, oedeem-, en/of huidtherapeuten. Zoek hier een locatie bij u in de buurt.