Neurogym

Neurogym: beter bewegen na een beroerte

Heeft u moeite de draad weer op te pakken? Gaan de dingen niet meer zoals u gewend was? En wilt u uw zelfredzaamheid verhogen? Na een beroerte of wanneer u Parkinson, MS of een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) heeft, zijn er bijna altijd gevolgen voor uw dagelijks functioneren. Neurogym is een uniek beweegprogramma voor cliënten met een neurologische aandoening, gericht op meer zelfstandigheid in het dagelijks leven. Neurogym kan uw functioneren verbeteren. Ook als u al langere tijd klachten of vragen hebt.

Wanneer Neurogym?

Een beroerte, Parkinson, MS of een NAH heeft bijna altijd gevolgen voor alle aspecten van het leven. Deze gevolgen beïnvloeden het dagelijks leven op vele fronten. Neurogym is speciaal ontwikkeld om het functioneren in het dagelijks leven weer zo veel mogelijk terug te brengen naar het oude niveau. Dit doen we door middel van trainingen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Voor wie is Neurogym?

Het beweegprogramma is ontwikkeld voor iedereen die een beroerte heeft gehad en voor mensen met Parkinson, MS of een NAH. Bij Neurogym ontmoet u mensen met verschillende achtergronden. Uit ervaring blijkt dat Neurogym in veel gevallen kan worden ingezet. De training is geschikt voor:

  • Elke fase na het doormaken van een beroerte. Ook wanneer de beroerte lang geleden heeft plaatsgevonden kunt u uw kwaliteit van leven mogelijk nog verbeteren.
  • Cliënten uit alle leeftijdsgroepen.
  • Uiteenlopende problemen bij het dagelijks functioneren.
  • Wanneer u problemen heeft om uw balans te houden bij lopen of staan.
  • Wanneer u achteruitgang merkt na bijvoorbeeld een beroerte, bij Parkinson, MS of een NAH.

De training is gericht op meer dan het bewegingsapparaat alleen.

Wat houdt het programma Neurogym in?

De eerste maanden zijn gericht op revalidatie en herstel. Afhankelijk van de persoonlijke situatie en wensen kan daarnaast ook gewerkt worden aan acceptatie, verwerking en ondersteuning van mantelzorgers. 

Persoonlijk behandelplan
U begint met een intakegesprek waarbij u en de fysiotherapeut alles in kaart brengen. U krijgt een persoonlijk plan voor behandeling en training. Indien noodzakelijk en met uw toestemming neemt de fysiotherapeut contact op met uw huisarts of specialist. Daarnaast kunnen ook andere disciplines zoals de nazorgverpleegkundige, ergotherapeut, maatschappelijk werk of logopedist worden ingeschakeld.

Functionele oefeningen voor mobiliteit
De fysiotherapeutische training bestaat uit functionele oefeningen gericht op het verbeteren van de mobiliteit in het dagelijks leven. Daarbij kunt u denken aan oefeningen gericht op het lopen, balans houden en transfers zoals opstaan, omrollen en het oppakken van spullen.

Neurogym

Jolande Grobbink-Smelt, fysiotherapeut en Master neurorevalidatie, is mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het programma: “In tegenstelling tot wat tot nu toe de norm was, is Neurogym echt gericht op het verbeteren van de zelfredzaamheid van cliënten, op participeren in het dagelijks leven. Daarnaast wordt er vrij intensief getraind, in groepsverband. En niet in een fitnesszaal maar in een vrije ruimte aan de hand van een parcours met werkstations. Dat maakt Neurogym zo uniek.”

Groepstraining

Door samen met de fysiotherapeut op een verantwoorde manier te bewegen, leert u uw grenzen verkennen en verleggen. U kunt kiezen voor individuele begeleiding of groepstrainingen, waarbij uw individuele doelen en mogelijkheden altijd voorop staan.

Volgens Grobbink-Smelt is dit succes aan meerdere aspecten te danken: “De benadering van de training, maar ook het feit dat het in groepsverband plaats vindt, maken het zeer succesvol. Vaak zijn mensen in het begin wat huiverig voor groepstraining maar als ze eenmaal mee hebben gedaan, verkiezen ze het bijna altijd boven een individueel traject. Het zijn kleine groepen die langdurig samen trainen waardoor de motivatie om te presteren groter wordt. Daarnaast is het fijn om met mensen te trainen die weten wat er in je omgaat.”

Een (groeps)training bestaat overwegend uit het afleggen van een parcours met verschillende werkstations die naarmate te training vordert steeds intensiever worden. Zo kan een traject op instabiele ondergronden worden gecreëerd of wordt er bijvoorbeeld getraind met het opstaan vanuit een liggende positie en het pakken en wegzetten van producten.

Succesverhaal

De ontwikkeling van het programma is gebaseerd op een succesverhaal uit de praktijk. Een voorheen gezonde dame van 64 was na een beroerte tweewekelijks gaan trainen in de fitnesszaal, maar merkte geen vooruitgang in haar dagelijkse bewegingen sinds de beroerte. Na veertien weken deelname aan het neurorevalidatietraject in Enschede, dat is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, kon zij zelfs weer afstanden buiten lopen zonder rollator, wat daarvoor geen mogelijkheid leek.

Vragen?

Neurogym wordt nu al gegeven bij FysioHolland Twente, en zal in de toekomst ook op andere locaties van FysioHolland worden uitgerold. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met FysioHolland Twente.