Medical taping

Medical taping ter ondersteuning van de spieren

Medical taping is een vorm van tapen waarbij elastische tape de spieren ondersteunt zonder dat het u in uw bewegingen beperkt. Het is een aanvulling op de bestaande behandelmethoden. Medical taping kan slappe spieren weer op spanning brengen, maar kan ook gespannen spieren weer rust geven. Sporters gebruiken medical taping voor het ondersteunen van gewrichten.

Waar wordt medical taping voor gebruikt?

Bij sportblessures kan medical taping vocht en ontstekingen verminderen, maar ook de spieren ontlasten bij overbelasting. Medical taping wordt ook gebruikt voor het corrigeren van een verkeerde houding en klachten door overbelasting (zoals KANS, tennis- of golfelleboog). Een aantal voorbeelden waarbij medicla taping ingezet kan worden:

  • Voet- en hielpijn (o.a. hielspoor)
  • Pijnlijke scheenbeenspieren (shinsplints)
  • Knieklachten (o.a. Osgood Schlatter)
  • Rugklachten (o.a. ischias, hernia)
  • Schouderbeperkingen
  • Tennis- en golfelleboog
  • Carpaal-tunnelsyndroom
  • Gezwollen gewrichten na bijv. een verzwikking
  • Littekens die niet goed genezen
  • Verder alle soorten spier-, pees- en gewrichtsklachten

Daarnaast kan medical taping helpen bij littekens die niet goed genezen of gezwollen gewrichten na bijvoorbeeld een verzwikking. Bij uitstralingspijn als hoofdpijn kan medical taping de oplossing zijn. Medical tape heeft een liftende werking voor de opperhuid, door deze drukvermindering is er meer ruimte voor de bloed- en lymfevaten. Hierdoor kan medical taping belemmeringen in de bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen.

Aanbrengen medical tape

Een aantal van onze fysiotherapeuten is gespecialiseerd in medical taping. Zij weten precies hoe en op welke plek de tape moet worden aangebracht. De tape die voor medical taping wordt gebruikt heeft dezelfde rekbaarheid als de menselijke huid. Hierdoor wordt u niet beperkt in uw beweging, wat bij gewone sporttape wel het geval is. Medical tape is vochtbestendig, ventilerend en anti-allergisch. De medical tape kan een paar dagen blijven zitten. U kunt er gewoon mee douchen en sporten. Soms kunt u de eerste twintig minuten last hebben van jeuk. Als de jeuk na twintig minuten nog aanhoudt, kunt u de tape beter weghalen. Geef dit wel aan bij uw fysiotherapeut.

Medical taping bij hoofdpijn

Maar ook voor ontspanning kan medical taping een oplossing zijn. Heeft u regelmatig hoofdpijn of zijn uw nekspieren gespannen? Manueel therapeut Jan Pijl: “Als je je hoofd naar links buigt, voel je de spanning in de nekspieren aan de rechterkant. De fysiotherapeut kan deze spieren helpen ontspannen door medical tape op de juiste plek aan te brengen. Het tape wordt op de spieren geplakt op het moment dat deze gespannen en gerekt zijn. Op het moment dat het hoofd weer rechtop gehouden wordt, buigt het tape mee waardoor de huid samengetrokken wordt. De onderlagen onder de huid komen hierdoor los van de bovenlaag. Dit kan voor sterke verlichting zorgen.”

Meer weten?

Wit u een afspraak maken of heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via 088 374 16 00 of loop eens bij ons binnen.