Kinderfysiotherapie

Fysiotherapie bij baby's, kinderen en jongeren

Kinderen oefenen ongemerkt elke dag in bewegen. Ze oefenen hun motoriek. Meestal verloopt deze motorische ontwikkeling bij kinderen zonder problemen. Heeft u het idee dat uw kind zich langzamer ontwikkelt of dat uw kind (erg) onhandig beweegt? Blijf niet met uw vraag rondlopen, maar stel uw vraag aan een gespecialiseerde kinderfysiotherapeut.

Motorische klachten bij kinderen (moeilijk of onhandig bewegen)? Vraag advies! Kinderfysiotherapie kan goed helpen bij verschillende motorische klachten en een achterblijvende of afwijkende motoriek. Vaak helpt een steuntje in de rug al om de fysieke ontwikkeling van uw kind te versnellen. Afhankelijk van de leeftijd en behoefte van uw kind biedt FysioHolland gespecialiseerde kinderfysiotherapie voor verschillende leeftijden en situaties.

Kinderfysiotherapie bij baby’s 0-2 jaar

De motorische ontwikkeling van een kind begint al bij de moeder in de buik. Het bewegen gaat eerst nog onbewust en ongecontroleerd, maar…oefening baart kunst! Al spelend ontwikkelt een kind. Bij baby’s kunnen zich al problemen voordoen. Uw kindje kan zich bijvoorbeeld overstrekken, veel spanning opbouwen in de beentjes, veel huilen of veel naar één kant kijken. Deze situaties kunnen invloed hebben op de motorische ontwikkeling van een kind, wat eventueel kan leiden tot een achterstand in de motorische ontwikkeling.

Als u twijfelt of behandeling door de kinderfysiotherapeut nodig is, kunnen we met u meedenken en uw kind onderzoeken. De behandeling van baby’s gebeurt bij u thuis. U krijgt praktische adviezen en oefeningen. 

Indicaties bij baby’s:

 • Motorische ontwikkelingsachterstand.
 • Asymmetrische zuigeling: er is sprake van een uitgesproken voorkeurshouding.
 • Prematuur en/of dysmatuur geboren (te vroeg of te klein geboren).
 • Huilbaby of erg onrustige baby.
 • Aangeboren afwijkingen zoals spina bifida, centrale parese of orthopedische afwijkingen.
 • Plexus brachialis letsel.
 • Alternatieve voortgangsbewegingen, zoals billenschuivers. 

Voorkeurshouding bij baby's

In de eerste 18 maanden groeit de schedel het meest. Hoe jonger de baby, hoe zachter de schedel. Door een voorkeurshouding, waarbij baby’s spontaan het hoofd naar één zijde geroteerd houden, kan de groeiende schedel vervormen. Wat kunt u doen om een voorkeurshouding te doorbreken? En hoe kunt u voorkomen dat de schedel (verder) afplat? De kinderfysiotherapeut geeft u tijdens de behandeling meer informatie over de manier waarop de schedel kan afplatten.

Evolutie

Toen in de jaren negentig een sterk verband werd ontdekt tussen wiegendood en baby’s die op de buik slapen, werd er actief campagne gevoerd. Het advies was onder andere: laat gezonde zuigelingen in de rugligging slapen. Het aantal kinderen dat overleed aan wiegendood daalde met meer dan 40%. Echter steeg wel wereldwijd het aantal kinderen met schedelvervorming, oftewel Deformatieve Plagiocephalie (DP) door te veel druk op de groeiende schedel.

Behandeling door kinderfysiotherapeut

Onze kinderfysiotherapeuten hebben de juiste kennis en ervaring in huis om baby’s en u, als ouder/verzorger, te helpen. Tijdens de behandeling krijgt u uitgebreide informatie over de afwijking, oefeningen, tips en advies. Daarnaast kijken we naar de motorische ontwikkeling van uw baby en informeren we u over het eventuele gebruik van het zijligkussen dat overdag, onder toezicht, gebruikt mag worden. De gewenste leeftijd om met de behandeling te starten is nul tot drie maanden omdat de schedelgroei dan nog goed te beïnvloeden is.

Intakegesprek en behandeling

De eerste afspraak is een intakegesprek met de ouders(s)/verzorger(s) en baby. Dit gesprek is bedoeld voor vragen, onderzoek en eventueel een hoofdmeting (PCM-meting) om de afplatting in beeld te brengen. Bij voorkeur vindt de behandeling aan huis plaats zodat de baby in een vertrouwde omgeving is en we de thuissituatie goed in kaart kunnen brengen. 

Evaluatie

Tussentijds plannen we een evaluatie om te kijken hoe het gaat met de baby. We kijken naar de mate van afplatting van de schedel, aan de hand van de PCM-meting of de Argenta schaal, en de motorische ontwikkeling van de baby. Als de baby in staat is de voorkeurshouding te doorbreken en de mate van afplatting voldoende is afgenomen, beëindigen we het behandeltraject.

U kunt voor deze behandeling terecht bij FysioHolland Oosterpark.

Kinderfysiotherapie voor peuters en jonge kinderen 4 - 12 jaar

Schoolgaande kinderen leren in deze fase motorische vaardigheden, zoals op één been staan, hinkelen, fietsen, zwemmen, tekenen, kleuren, knippen en schrijven. Naarmate de kinderen ouder worden, verwacht de omgeving meer van hen. Ze krijgen meer taken en het sociale leven wordt steeds belangrijker. 

In deze leeftijdsfase kan uw kind wat onhandig of houterig bewegen, een slecht evenwicht hebben of angstig zijn om te bewegen. Soms kan uw kind moeite hebben met het uitvoeren van bepaalde motorische vaardigheden, een verkeerde lichaamshouding aanleren of last hebben van een blessure. Hierdoor worden ze gehinderd in hun bewegen, sport en spel. In deze situaties kan uw kind baat hebben bij begeleiding van een kinderfysiotherapeut.

Indicaties voor schoolgaande kinderen:

 • Problemen met de fijne motoriek: moeite met aankleden, bestek hanteren, knippen of kleuren.
 • Schrijfproblemen.
 • Aandoeningen die het bewegingsapparaat treffen, bijvoorbeeld reuma.
 • Ademhalingsproblemen, bijvoorbeeld bij CF of longaandoeningen.
 • Houdingsafwijkingen.
 • Revalidatie na ongeval, fracturen en/of operaties.

Voor kinderen met (beginnend) overgewicht bieden wij het beweegprogramma Kinderen in Beweging. Hierbij leren kinderen spelenderwijs om verantwoord te bewegen.

Kinderfysiotherapie voor jongeren / tieners 12 tot 16 jaar

Nog een laatste groeispurt en dan is de puberteit een feit. Bij veel veranderingen, zowel innerlijk als uiterlijk, kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Veelvoorkomende klachten zijn: hoofd-, nek- en rugpijn, maar ook knie- en enkelklachten. Het is ook mogelijk dat de lichamelijke fitheid niet meer optimaal is door een ziekte of aandoening. Dan kan een beweegprogramma helpen. Daarnaast komen houdingsproblemen en sportgerelateerde klachten regelmatig voor bij jongeren. Heeft uw kind klachten bij de motorische en/of neurologische ontwikkeling, rugklachten, 'groeipijnen', klachten bij bewegen of sporten en (sport)blessures? Onze kinderfysiotherapeuten helpen u graag.

Voor kinderen onder de 15 jaar is het vaak prettig dat de ouder / verzorger meekomt. De fysiotherapeut onderzoekt de klachten bij uw kind. Dit is vergelijkbaar met een bezoekje bij de huisarts. De kinderfysiotherapeut bekijkt de invloed van de klacht op het bewegend functioneren. De bevindingen worden met zowel de jongere als met de ouder besproken, waarna een behandelvoorstel met begrijpelijke uitleg volgt. 

Het beweegprogramma @TheGym is een prikkelende training voor kinderen van 12 tot 16 jaar met (beginnend) overgewicht.

De oorzaak van motorische klachten

De oorzaak van een langzamere motorische ontwikkeling verschilt per kind. Daarnaast is het ontwikkelen van de grove en fijne motoriek ook geen gelijkmatig proces. Oorzaken van achterblijvende motorische ontwikkeling kunnen liggen rond de geboorte, in een neurologische aandoeningen of een stofwisselingsziekte, maar het kan ook gewoon wat langer duren voordat uw kind de motorische vaardigheden onder de knie krijgt. Spel en beweging stimuleren, kan al een groot positief effect hebben op de motorische ontwikkeling. Maakt u zich zorgen of wilt u een advies? Onze kinderfysiotherapeuten hebben veel ervaring en kunnen goed met kinderen om gaan. Ze hebben extra kennis van de motorische ontwikkeling bij kinderen en de eventuele problemen daarbij. 

Behandeling van motorische klachten bij de kinderfysiotherapeut

Een kinderfysiotherapeut leert uw kind nieuwe motorische vaardigheden. Door middel van kindvriendelijke testen, lichamelijk onderzoek en observatie van de motoriek stelt de kinderfysiotherapeut de behandeling vast. De behandeling van motorische klachten bestaat voornamelijk uit oefentherapie, spelenderwijs vaardigheden aanleren, advies en voorlichting voor thuis. De kinderfysiotherapeuten van FysioHolland hebben specifieke ervaring om met kinderen om te gaan en extra kennis van de motorische ontwikkeling bij kinderen en de eventuele problemen daarbij.

Afspraak maken?

Bekijk ons overzicht voor een praktijk bij u in de buurt. Voor de kinderfysiotherapeut kunt u terecht bij:

Gelderland

Ede
Nijkerk

Noord-Brabant 

Tilburg

Noord-Holland

Amsterdam Noord
Amsterdam Oosterpark
Amsterdam ZuidOost
Bussum
Den Helder
Hilversum
Huizen
Naarden
Laren

Utrecht 

Utrecht Maylaan Kanaleneiland
Utrecht Amsterdamsestraatweg 
Bunschoten-Spakenburg