Haptonomie

Wat is haptonomie?

Haptotherapie is lichaamsgerichte therapie waarbij je gevoel centraal staat. We zien vaak dat mensen (soms door bepaalde gebeurtenissen) minder open staan voor wat ze voelen van hun lichaam en hun emoties. Dit heeft tot gevolg dat u minder goed in staat bent om te doen wat goed is voor u. Dit resulteert bijvoorbeeld in stressklachten (burn-out), lichamelijke (onverklaarbare) klachten, veel piekeren, slechtere prestaties op uw werk of een onzeker en angstig gevoel.

Voor wie is haptonomie geschikt?

Haptotherapie helpt bij:

  • burn-out of stressklachten
  • verbetering van de werkprestaties
  • het aangeven van grenzen
  • lekkerder ‘in je vel’ zitten
  • omgaan met angst, verdriet, agressie, vermoeidheid of onzekerheid
  • verwerken van een moeilijke gebeurtenis
  • lichamelijke (onverklaarbare) klachten

Werkwijze

Haptotherapie brengt uw gevoel en verstand weer in balans. U wordt zich weer bewust van uw gevoel, dit wordt ook wel het verhogen van uw lichaamsbewustzijn genoemd. De therapeut gaat samen met u op zoek naar een manier om beter om te gaan met uw klachten en/of problemen, zodat u minder pijn en last ervaart bij fysieke klachten.

In de sessies doet u nieuwe ervaringen op die direct voelbaar en inzetbaar zijn in het dagelijks leven. U kunt daardoor ongewenst gedrag en ongewenste gedachtes makkelijker veranderen en uw talenten en kwaliteiten beter inzetten. U krijgt meer regie over je eigen leven.

Mensen ervaren dat ze zich vrijer en krachtiger voelen en dat ze minder piekeren. Ze voelen zich weerbaarder en hun belastbaarheid gaat omhoog.

Haptotherapie is een op zichzelf staande begeleidingsvorm, maar werkt ook goed in combinatie met een fysiotherapeut of psycholoog. U heeft geen doorverwijzing van de huisarts nodig om een afspraak te maken. De begeleiding wordt (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraars. De eerste afspraak is een kennismaking en geheel vrijblijvend.

Haptonomie en zwangerschap 

Haptonomie kan ook helpen tijdens zwangerschap. Tijdens de sessies wordt u voorbereid op de komst van uw kindje en kunnen zwangerschapsklachten verminderd worden. De sessies zijn ook geschikt voor uw partner. Op die manier bouwt u samen een band op met het kindje. 

U bereidt zich voor op de weeën en het geboorteproces. Het geeft u vertrouwen en kracht om de bevalling aan te kunnen. Uw partner leert hoe hij u kan ondersteunen. U leert goed naar uw lichaam te luisteren, en om te gaan met fysieke ongemakken die u tegenkomt als zwangere vrouw. 

De sessies beginnen vanaf dat u uw kindje voelt bewegen. Dat is ongeveer tussen de 20 en 24 weken. Er zijn zes sessies tijdens de zwangerschap en één sessie als het kindje is geboren.

Afspraak maken?

Voor haptotherapie kunt u terecht bij FysioHolland Amsterdam Noord.