Handtherapie

Handtherapie bij pijn aan uw hand of pols

Voor handtherapie kunt u terecht bij onze praktijk in Enschede, Tergooi en Tilburg. Heeft u klachten aan hand of pols? Bent u herstellende van een breuk, handletsel of overbelasting? Of belemmert handartrose u in uw dagelijkse activiteiten? Als u uw handen niet goed kunt bewegen heeft u vast gemerkt dat dit al snel beperkingen geeft in uw dagelijks leven. Handtherapie van FysioHolland pakt uw klachten gericht aan en geeft praktisch advies bij dagelijkse bezigheden.

Wat is een handtherapeut?

Een handtherapeut is een fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in klachten rondom de hand en pols. De handtherapeut kan uw spieren, gewrichten, botten, pezen, banden en huid behandelen. De handtherapeuten van FysioHolland in Enschede, Tergooi en Tilburg zijn gecertificeerd en bieden u de meest optimale zorg. 

Optimale zorg bij handklachten

Onze handtherapeuten in Enschede, Tergooi en Tilburg hebben goede contacten met specialisten op het gebied van handklachten. Hierdoor kunt u, wanneer nodig, snel doorverwezen worden. Bij onze praktijken in Enschede werken we daarnaast samen met een ergotherapeut. Soms is het nodig om uw hand of pols in te spalken. Bij onze praktijk in Tilburg maakt onze handtherapeut deze spalk zelf.

Wanneer heeft u een spalk nodig?

Heeft u chronische klachten aan uw hand of pols? Dan kan een spalk een oplossing zijn. Met een op maat gemaakte spalk kan de hand tot rust komen, waardoor de klachten verminderen. Als uw klachten het gevolg zijn van een trauma (bijvoorbeeld skiduim of mallet vinger) is het belangrijk dat de weke delen voldoende rust krijgen, zodat deze kunnen herstellen. Een triggerfinger ​of morbus Quervain zijn ​indicatie​s​ voor een spalk. Vervolgens kunt u onder begeleiding van de fysiotherapeut de belasting middels therapie en oefeningen weer opbouwen. De spalk wordt op maat gemaakt, waardoor deze altijd een optimale pasvorm heeft. Bij zowel acute als chronische klachten kunt u een spalk laten aanmeten. Hoe lang u de spalk moet dragen is afhankelijk van uw klacht, uw situatie en de snelheid van het herstel.

Welke klachten behandelt een handtherapeut? 

 • Pols-, hand- of elleboogbreuk (fractuur)
 • Artrose in het pols-, vinger- en duimgewricht
 • Overbelastingsklachten (Surmenage) in relatie tot uw werk, huishouden of sport
 • Vochtophoping in de hand (handoedeem) na letsel of breuk
 • Langdurige of chronische polsklachten
 • Buigpeesaandoeningen heeft waarbij de vinger blijft haperen (Triggerfingers).

In welke situaties is handtherapie noodzakelijk?

 • Na behandeling voor een ganglion
 • Na behandeling voor de ziekte van dupuytren (verbindweefseling in de handpalm)
 • Na behandeling bij CTS klachten (tintelingen in de hele hand, overwegend in de nacht en aan de binnenzijde van de hand)
 • Als u moet revalideren na een peesletsel of snijwonden
 • Bij een behandeling zonder medische ingreep

Afspraak maken of meer informatie? 

Voor handtherapie kunt u terecht bij FysioHolland Twente, FysioHolland Tergooi en FysioHolland Tilburg.

Neem voor FysioHolland Enschede contact op met fysiotherapeut Ellen Hemel via (053) 477 32 44, voor FysioHolland Tergooi (Hilversum) kunt u contact opnemen met Lenka Buhlova via 088 753 14 50. Voor FysioHolland Tilburg met Dike Goossens via (013) 579 99 40.