Etalagebenen (Claudicatio intermittens)

Fysiotherapie en looptraining bij etalagebenen

Voelt u pijn, kramp of vermoeidheid in uw benen na een stukje (trap)lopen? En moet u steeds even stilstaan om de pijn te laten zakken? Dat kan wijzen op claudicatio intermittens, beter bekend als ‘etalagebenen’. Bij FysioHolland kunt u een looptraining volgen waarbij u werkt aan uw conditie en de afstand die u kunt lopen vergroot. Etalagebenen zijn goed te behandelen. Vermoedt u dat u hier last van heeft, neem dan contact op met een fysiotherapeut of specialist.

Klachten bij etalagebenen

  • Pijnklachten tijdens het lopen in uw voet, kuit, dijbeen of bil. Pijn, kramp of vermoeidheid in uw benen na een stukje (trap)lopen 
  • Pijn na verhoogde inspanning als traplopen, versnellen, fietsen of op moeilijker begaanbaar terrein lopen, zoals bos of mul zand.
  • Moeite uw conditie op peil te houden, omdat pijn u belet te bewegen
  • Koude voeten, slecht genezende wondjes en soms zweren door verminderde doorbloeding

Herkent u bovenstaande klachten? Neem dan contact op met uw huisarts of een fysiotherapeut. Deze kan u helpen een diagnose te stellen en een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Wat is claudicatio intermittens (etalagebenen)?

Het hebben van zogenoemde etalagebenen betekent dat u last heeft van perifeer arterieel vaatlijden ook wel bekend onder de naam claudicatio intermittens. De aandoening staat bekend als etalagebenen of etalageziekte, omdat mensen door de pijn in hun benen vaak even stil willen staan om de pijn te laten zakken. In een winkelstraat lijkt het alsof iemand die last heeft van etalagebenen regelmatig geïnteresseerd in etalages staat te kijken, terwijl de persoon even is gestopt om de pijn te laten zakken. 

Spieren hebben zuurstof nodig. Bloed vervoert de zuurstof naar de spieren. Bij claudicatio intermittens, etalagebenen, heeft u een vernauwing of kalkaanslag in uw bloedvaten. Hierdoor komen de spieren zuurstof tekort en dat veroorzaakt de pijn in uw benen.

Na een stukje lopen voelt u een een zwaar of verkrampt, pijnlijk gevoel in uw benen opkomen. het kan ook zijn dat u allen bij zwaardere inspanning zoals sneller lopen, traplopen of lopen op moeilijker terrein problemen ervaart. In de meeste gevallen wordt bewegen ongemakkelijk en zelfs pijnlijk waardoor u uw conditie  moeilijk op peil kunt houden.

Behandeling van etalagebenen

Bij etalagebenen krijgt u vaak het advies dat u veel moet gaan lopen. Dit lijkt een tegenstrijdig advies. U bent immers naar de dokter gegaan, omdat lopen juist het probleem is. Toch kunt u door het volgen van een persoonlijk looptrainingsprogramma flinke vooruitgang boeken. Uit onderzoek blijkt dat u met looptraining de kans dat op een belastende vaatoperatie aanzienlijk verkleint. Door de oefeningen te doen, neemt uw lichamelijke conditie en de afstand die u kunt lopen toe.

Bent u al aan uw bloedvaten geopereerd of heeft u een dotterbehandeling gehad? Ook dan blijft lopen belangrijk om het resultaat van het dotteren en de operatie te behouden. Onze fysiotherapeuten zijn in deze aandoening gespecialiseerd en informeren u uitvoerig.

Ervaring en samenwerking

Onze fysiotherapeuten hebben ervaring met het behandelen van de aandoening en vaak contact met ziekenhuizen en specialisten in de buurt. Zo heeft Fysiotherapie Amsterdam-Oost een samenwerking met het BovenIJ Ziekenhuis, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Academisch Medisch Centrum. Onze locatie in Den Helder werkt nauw samen met de afdeling vaatchirurgie van het Gemini Ziekenhuis. En FysioHolland Twente werkt samen met de vaatchirurgen van het Medische Spectrum Twente en is coördinator van het HartVaatLong netwerk Twente. Daarnaast zijn een aantal specialisten van FysioHolland aangesloten bij het ClaudicatioNet. Als deskundigen kunnen ze u helpen met het opstellen van een behandelplan en tips hoe u in het dagelijks leven met etalagebenen kunt omgaan. 

Voor de behandeling van etalagebenen kunt u bijvoorbeeld terecht bij Amsterdam NoordAmsterdam OostDen HelderEtten-LeurDirkslandFijnaartHilversumHuizenKlundertMiddelharnisOude TongePoortvlietRoosendaalOudenboschOud-Gastel, Oud-Vossemeer, SommelsdijkStellendamSt. MaartensdijkStavenisseTholen en Zevenbergen.

Hulp bij stoppen met roken?

Heeft u etalagebenen (claudicatio intermittens) als gevolg van roken? Vindt u het moeilijk om hiermee te stoppen? En woont u in de regio Amsterdam? Dan verwijzen wij u graag door naar Wendy van de Nesse, rookstopcoach van Psymind.

Psymind biedt begeleiding aan voor cliënten, die meer hulp nodig hebben om blijvend te stoppen met roken. De mogelijkheden zijn groepsbegeleiding, persoonlijke en telefonische coaching. Deze begeleiding wordt 1 keer per jaar vergoed door de zorgverzekeraar. Check de voorwaarden bij uw zorgverzekeraar.