COPD

Bewegen bij benauwdheid door COPD

Wanneer u COPD heeft, kunt u zich erg benauwd voelen. Daardoor kan aankleden, traplopen en boodschappen doen al snel te veel zijn. Bij inspanning kunnen hoestbuien, slijm en een piepende ademhaling opspelen. Toch is minder bewegen om benauwdheid te voorkomen geen oplossing. Het omgekeerde is waar. Breng uw activiteiten en inspanningen beter in evenwicht! 

Bewegen tegen benauwdheid COPD

Bij COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases), longemfyseem of chronische bronchitis is genoeg beweging extra belangrijk. Het beweegprogramma COPD helpt u verder. U maakt op basis van uw wensen en mogelijkheden samen met uw fysiotherapeut een persoonlijk plan. Daarna gaan we aan de slag om uw welzijn en functioneren te verbeteren Het doel is om uw algeheel welzijn en functioneren te verbeteren. Het beweegprogramma COPD bestaat uit:

  • Persoonlijke doelen en trainen op eigen niveau voor meer spierkracht, uithoudingsvermogen en energie
  • Begeleiding door een fysiotherapeut gespecialiseerd in COPD
  • Het optimaliseren van het inspanningsvermogen
  • Het leren kennen van en omgaan met eigen fysieke grenzen en angsten (psychosomatische ondersteuning aanwezig)
  • Het bestrijden van risicofactoren en het bewerkstelligen van gedragsverandering In groepsverband gaan we aan de slag gaat om meer lucht te krijgen. U leert uw energie spreiden en kunt actiever in het leven staan.

Liever individuele begeleiding bij COPD?

U kunt op meerdere locaties, individuele begeleiding van een fysiotherapeut gespecialiseerd in COPD krijgen. Wanneer van toepassing is ook een behandeling aan huis mogelijk. Deze behandeling en begeleiding is gericht op het verbeteren van spierkracht en conditie, maar ook op ademhaling en ontspanning.

Voor het beweegprogramma COPD kunt u terecht bij FysioHolland Amsterdam NoordFysioHolland OosterparkFysioHolland LarenFysioHolland HilversumFysioHolland RotterdamFysioHolland Twente en FysioHolland Den Helder.

Hulp bij stoppen met roken?

Heeft u COPD als gevolg van roken? Vindt u het moeilijk om hiermee te stoppen? En woont u in de regio Amsterdam? Dan verwijzen wij u graag door naar Wendy van de Nesse, rookstopcoach van Psymind.

Psymind biedt begeleiding aan voor cliƫnten, die meer hulp nodig hebben om blijvend te stoppen met roken. De mogelijkheden zijn groepsbegeleiding, persoonlijke en telefonische coaching. Deze begeleiding wordt 1 keer per jaar vergoed door de zorgverzekeraar. Check de voorwaarden bij uw zorgverzekeraar.